Urbex Fotografie Beginner + Complete Urbex Locatie Lijst [2022] (2023)

Fotograferen op verlaten plekken in Nederland noem je urbex fotografie. Het bezoeken van verlaten gebouwen en daar foto’s maken heeft voor veel fotografen een enorme aantrekkingskracht. In dit artikel beschrijf ik een aantal bekende urbex locaties in Nederland en België.

In dit artikel vind je verlaten gebouwen in Nederland en België. De urbex locaties bevatten een omschrijving, de plaatsnaam en een Google maps link zodat je direct kunt zien waar je moet wezen.

Naast de uitgelichte locaties, heb ik ook een complete urbex locaties lijst gemaakt. Deze lijst kun je naar wens doorzoeken en filteren. Meld je ook zeker hieronder even aan voor de interactieve Google Maps kaart met urbex locaties in Europa.

Veel plezier met urbexen!

Interactieve Urbex Locaties Kaart

Direct toegang tot mijn Google Maps kaart met Urbex locaties in Europa

Maximaal 1x per week een nieuwsbrief en geen spam! Afmelden kan in elke nieuwsbrief.

Inhoudsopgave

 • Wat is urbex fotografie?
 • Radio Kootwijk – Barneveld
 • Het Land van Ooit – Heusden
 • Strokartonfabriek de Toekomst – Scheemda
 • Aardappelmeelfabriek – Ter Apel
 • Chateau Cinderella – Mons, België
 • Sanatorium du Basil – Borgoumont, België
 • Spookstad Doel, België
 • Fort Chartreuse – Luik, België
 • Steenkolenmijn – Hasard, België
 • Complete Urbex Locatie Lijst
 • Urbex Fotografie Podcast
 • Urbex Fotografie Inpaklijst

Wat is urbex fotografie?

Urbex staat voor Urban Exploring. Urbex fotografie is de fotografie vorm waarbij een fotograaf verlaten en niet openbare gebouwen verkent en fotografeert. Een belangrijke ongeschreven regel bij urbex fotografie, is dat je niets meeneemt van de urbex locatie. Je fotografeert enkel wat je tegenkomt tijdens de verkenning van een verlaten plek.

Bij het fotograferen van verlaten gebouwen in Nederland moet je rekening houden met de wet. Je bent namelijk al snel in overtreding als je illegaal een verlaten gebouw binnen gaat.

Voor sommige fotografen is de spanning van het betreden van verboden plekken juist de reden om urbex fotografie te beoefenen. Toch kun je ook legaal deze fotografie hobby beoefenen.

Er zijn talloze verlaten plekken in Nederland en België waar je een rondleiding of tijdblok kunt boeken, om in alle rust je foto’s te maken.

Hieronder een lijst met enkele top urbex locaties in Nederland en België.

Radio Kootwijk – Barneveld

Op de Veluwe nabij Apeldoorn, vind je een groot open gebied genaamd “Het Kootwijkerzand”. Dit gebied is met 700 hectare de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa.

Midden in dit gebied vind je Radio Kootwijk, een voormalig zenderpark dat gebouwd werd in 1918. Het zenderpark was vooral bedoeld om contact te houden met het toenmalige Nederlands-Indië.

Naast het zenderpark werden ook woningen gebouwd voor de werknemers. Dit ging uiteindelijk het gelijknamige dorp vormen.

Deze prachtige urbex locatie is meer dan de moeite van het bezoeken waard. Het imposante gebouw dat midden in deze lege omgeving staat, is een indrukwekkend gezicht en absoluut fotogeniek te noemen.

(Video) How To Urbex: Complete Beginner's Guide To Urban Exploration

Het Land van Ooit – Heusden

Het Land van Ooit zal voor velen in het geheugen gegrift staan. Samen met de Efteling, was dit een plek waar je als kind geweest moest zijn.

In 2007 ging het helaas failliet en kwam de klad erin. De een z’n dood is de ander z’n brood, want als urbex locatie ging het deze plek voor de wind.

Je kunt er nog altijd een paar attracties van vroeger bekijken, zoals “De Strijd bij Waterloo” met het legertje soldaten van Napoleon in de vijver. Helaas is het bekende roze kasteel inmiddels deels gerenoveerd en heeft een meer natuurlijke kleur gekregen.

Voor de echte die-hard urbex fotografen is deze plek misschien niet spannend genoeg. Voor de urbex beginners daarentegen, is het een mooie “trip down memory lane” en geeft het de kans een paar toffe foto’s te maken.

Strokartonfabriek de Toekomst – Scheemda

Strokartonfabriek de Toekomst bestond uit twee fabrieken gebouwd in 1900 en 1908. De kenmerkende grote schoorsteen is te zien vanaf de A7.

Tot 1968 waren de fabrieken daadwerkelijk in gebruik voor het fabriceren van strokarton. Na die tijd is deze locatie gebruikt voor reparatie en verkoop van machines.

De twee fabrieken werden na 1968 niet meer onderhouden, tot in 2009 een nieuwe eigenaar zoveel mogelijk in oude staat terugbracht. Dit ging om het deel genaamd “De Toekomst II”, wat in 1908 is gebouwd.

Op jouw lijstje van urbex locaties in Nederland, mag deze plek zeker niet missen. Er staan nog redelijk wat oude machines, die een prachtig decor vormen in de oude fabriek.

Fun fact: In 2006 gebruikte regisseur Paul Verhoeven de fabrieken om een deel van de film Zwartboek op te nemen.

(Video) 7 TIPPS WIE DU LOST PLACES FINDEN KANNST

Aardappelmeelfabriek – Ter Apel

De aardappelmeelfabriek in Ter Apel is gebouwd in 1916 en beëindigde zijn productie na 65 jaar in 1981. Tot 1996 volgde een periode waarin kleine bedrijven delen van de fabriek huurden.

Deze plek omvat een aantal interessante gebouwen voor urbex fotografie, zoals het ketelhuis met schoorsteen en een grote fabriekshal. Ook is er het voormalig kantoorgebouw bij de entree van de fabriek.

Als je deze urbex locatie wilt bezoeken, zorg dan wel dat je even contact opneemt met “Ecodorp Land van Aine”. Dit zijn de huidige eigenaren die op het terrein wonen en werken.

Chateau Cinderella – Mons, België

Een kasteel met de naam van een sprookjesfiguur. Chateau Cinderella, ooit een prachtige kasteel waarin een luxe hotel-restaurant gehuisvest zat, nu een bekende urbex locatie in België.

Helaas had dit sprookje geen gelukkig einde. De eigenaar besloot in het buitenland een nieuwe zaak te starten. De dagelijkse leiding van Chateau Cinderella droeg hij over aan zijn zakenpartner.

Dat bleek geen goede zet, want al snel verloederde het Chateau met uiteindelijk de sluiting tot gevolg. Sindsdien staat het hotel te koop, maar vanwege de hoge vraagprijs wil niemand het overnemen.

Door de leegstand werd het een populaire urbex locatie in België. In het hotel kun je nog elementen zien van vroegere tijden. Daaruit valt op te maken dat het een locatie was waar de rijken graag vertoefden.

6

(Video) Before and After: Abandoned Buildings Forgotten For 30 Years - Urbex Lost Places Germany

Sanatorium du Basil – Borgoumont, België

Op de top van de heuvels in het Belgische Ardenne dorp Borgoumont, vind je het imposante Sanatorium du Basil. Ooit gebouwd in 1900 met de intentie om patiënten met tbc te genezen.

Doordat de behandeling van Tuberculose steeds beter ging, was het adagium “rust en schone lucht” geen vereiste meer. Dit had tot gevolg dat vele sanatoria geen toegevoegde waarde meer hadden en hun deuren sloten.

Sanatorium du Basil deed nog tijdelijk dienst als ziekenhuis en heeft tussen 2010 en 2013 ook vluchtingen gehuisvest. Vanwege de torenhoge energierekeningen werd uiteindelijk besloten dat het tijd werd de deuren voorgoed te sluiten.

Al snel werd het gebouw een welkome toevoeging aan de vele urbex locaties die België rijk is. Tip voor de mensen die deze prachtige verlaten plek nieuw leven in willen blazen; Het verlaten pand staat naar verluidt nog altijd te koop voor een schamele 1,5 miljoen euro.

Spookstad Doel, België

Doel, een spookdorp, maar ooit een vredig dorpje in de Scheldepolders. Begin jaren ’70 telde Doel nog ruim 1400 inwoners. Door de jaren heen werden dit er steeds minder, tot er in 2019 nog een tiental mensen gehuisvest waren.

Maar hoe werd Doel een spookdorp en zodoende een prachtige urbex locatie?

Oorzaak hiervan is de voorgenomen uitbreiding van de Antwerpse haven. Het juridisch getouwtrek dat ontstond over o.a. de verkeerd uitgevoerde onteigeningsprocedure door de overheid, zorgde ervoor dat de huizen nog steeds niet gesloopt zijn.

Zodoende ontstond langzaam een spookdorp met allerlei verschillende huizen. Een waar walhalla voor urbex fotografen natuurlijk.

Fort Chartreuse – Luik, België

Dit prachtige fort werd gebouwd in 1817 door Nederlanders en kwam na de Belgische Revolutie van 1830 in handen van de Belgen.

Het idee was dat het fort gebruikt kon worden ter verdediging van de stad Luik. 100 jaar na de bouw, kwam dit ook daadwerkelijk tot uitvoering in de Eerste Wereldoorlog. Helaas was de verdediging maar van korte duur en wisten de Duitsers het fort al na twee dagen binnen te dringen.

Het fort heeft zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan als gevangenis voor de Duitsers. In die hoedanigheid vonden ook 49 gevangen hun dood voor een vuurpeloton.

Nadat het fort nog dienst heeft gedaan als militair ziekenhuis en legerkazerne, werd het in 1980 een verlaten plek in België. Aangezien het pand sindsdien al 40 jaar leeg staat, is het een zeer bekende urbex locatie in België geworden.

9

Urbex Fotografie Beginner + Complete Urbex Locatie Lijst [2022] (9)

Foto door Wikipedia user Eebie ©

Steenkolenmijn – Hasard, België

Deze verlaten kolenmijn is jarenlang een belangrijke aanjager geweest van de lokale en regionale economie van Luik.

De steenkolenmijn van Hasard wordt in de urbex scene ook wel “Hasard Cheratte” genoemd. Absoluut een begrip onder de urbex locaties van België vanwege de omvang en prachtige geschiedenis.

Na de sluiting in 1977 werd in 1980 een deel van het complex gesloopt. Hierna werd schacht 1 van het complex als monument aangewezen en is sindsdien ook op de lijstjes van veel urbex fotografen terecht gekomen.

In 2017 is een deel van het complex in opdracht van de gemeente gesloopt. Enkel de monumentale schacht 1 i.c.m. de verbonden gebouwen en de brug over de weg, zijn gespaard gebleven.

Complete Urbex Locatie Lijst

In de tabel hieronder vind je alle urbex locaties in Europa die ik in de loop der tijd verzameld heb.

Wil jij de locaties ook geordend op een interactieve Google Maps kaart zien? Schrijf je dan hieronder in en je ontvangt direct de link naar de urbex locatie kaart op Google Maps.

Interactieve Urbex Locaties Kaart

Direct toegang tot mijn Google Maps kaart met Urbex locaties in Europa

Maximaal 1x per week een nieuwsbrief en geen spam! Afmelden kan in elke nieuwsbrief.

laatste update: 26-07-2022

LocatieBeschrijvingPlaatsKaartLand
Radio KootwijkOp de Veluwe nabij Apeldoorn, vind je een groot open gebied genaamd "Het Kootwijkerzand". Dit gebied is met 700 hectare de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Midden in dit gebied vind je Radio Kootwijk, een voormalig zenderpark dat gebouwd werd in 1918. Het zenderpark was vooral bedoeld om contact te houden met het toenmalige Nederlands-Indië.Barneveldhttps://goo.gl/maps/tC1cyBc7wNTsarWt5NL
Het Land van OoitHet Land van Ooit zal voor velen in het geheugen gegrift staan. Samen met de Efteling, was dit een plek waar je als kind geweest moest zijn.Heusdenhttps://goo.gl/maps/ZQ2V76JqG4NQsVgR6NL
Strokartonfabriek de ToekomstStrokartonfabriek de Toekomst bestond uit twee fabrieken gebouwd in 1900 en 1908. De kenmerkende grote schoorsteen is te zien vanaf de A7.Scheemdahttps://g.page/detoekomstgroningen?shareNL
Strokartonfabriek de EendrachtGebouwd in het begin van de 20e eeuw was deze fabriek een van de pijlers van de Groninger en Nederlandse landbouwindustrie.Appingedamhttps://goo.gl/maps/SbzG3ufvdUhquJF1ANL
AardappelmeelfabriekDe aardappelmeelfabriek in Ter Apel is gebouwd in 1916 en beëindigde zijn productie na 65 jaar in 1981. Tot 1996 volgde een periode waarin kleine bedrijven delen van de fabriek huurden.Ter Apelhttps://g.page/Ecodorp-Noordeland?shareNL
AtlantikwallLangs de gehele Nederlandse kust vind je nog bunkers van de Atlantikwall. Wil je hier meer over weten, bezoek dan de website van BunkerInfo.nl-https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=147YwdU0Bdlk2fRNAd7v6gKqyyW3a-2KR&ll=52.532276297598074%2C5.064298299999983&z=8NL
Bunkerroute De PuntBunkercomplex aan de kust, in WWII gebouwd door de Duitse troepen, nu gebruikt voor ondergrondse wandelingen.Ouddorphttps://goo.gl/maps/rS3ZNmakvnuZWFTSANL
Vervallen BoerenerfDit vervallen boerenerf staat momenteel te koop. Het kan zijn dat de locatie niet meer te bezichtigen is (3 november 2021).Gilzehttps://goo.gl/maps/RhCoSWjQtYMzFSDD8NL
Enci GroeveDe ENCI-groeve is een kalksteengroeve aan de Maaszijde van de Sint-Pietersberg in de Nederlandse gemeente Maastricht. Inmiddels is de groeve in beheer van Natuurmonumenten en kun je er wandelingen maken met uitzicht op de industrie.Maastrichthttps://goo.gl/maps/4oCdGy5d1m64TTM77NL
Nieuw WerklustNieuw Werklust is een voormalige kleiwarenfabriek in de buurtschap Groenendijk aan de Rijndijk 14 - 18 in de Nederlandse plaats Hazerswoude-Rijndijk. Op het fabrieksterrein van 3,4 ha staan nog 37 panden. De meeste daarvan zijn in 2002 aangewezen als rijksmonument.Hazerswoude-Rijndijkhttps://goo.gl/maps/cz1TBkJUS2PxH9FfANL
Het HoompjeEen beetje misterieus gebouw, tussen Sluis en Sint Anna ter Muiden. Een kappeletje is nog zichtbaar van het overwoekerde pand aan de Sint Annastraat, waar het eens onderdak bood aan de nonnen en waar later ook geestelijk gehandicapte kinderen werden verzorgd.Sluishttps://goo.gl/maps/cQrMRfRKVTuKzBWa9NL
Chateau CinderellaEen kasteel met de naam van een sprookjesfiguur. Chateau Cinderella, ooit een prachtige kasteel waarin een luxe hotel-restaurant gehuisvest zat, nu een bekende urbex locatie in België.Monshttps://goo.gl/maps/jwiS5mvX1msYmjRu6BE
Sanatorium du BasilOp de top van de heuvels in het Belgische Ardenne dorp Borgoumont, vind je het imposante Sanatorium du Basil. Ooit gebouwd in 1900 met de intentie om patiënten met tbc te genezen.Borgoumonthttps://goo.gl/maps/NQBAxRKg8WVpu9UA6BE
Spookstad DoelDoel, een spookdorp, maar ooit een vredig dorpje in de Scheldepolders. Begin jaren '70 telde Doel nog ruim 1400 inwoners. Door de jaren heen werden dit er steeds minder, tot er in 2019 nog een tiental mensen gehuisvest waren.Doelhttps://goo.gl/maps/FJQbATXsbzTHqpEq6BE
Fort ChartreuseDit prachtige fort werd gebouwd in 1817 door Nederlanders en kwam na de Belgische Revolutie van 1830 in handen van de Belgen. Het idee was dat het fort gebruikt kon worden ter verdediging van de stad Luik. 100 jaar na de bouw, kwam dit ook daadwerkelijk tot uitvoering in de Eerste Wereldoorlog. Helaas was de verdediging maar van korte duur en wisten de Duitsers het fort al na twee dagen binnen te dringen.Luikhttps://goo.gl/maps/TRXF7hQUVKUUqgzn6BE
Steenkolenmijn van HasardDe steenkolenmijn van Hasard wordt in de urbex scene ook wel “Hasard Cheratte” genoemd. Absoluut een begrip onder de urbex locaties van België vanwege de omvang en prachtige geschiedenis.Hasardhttps://goo.gl/maps/5WooP1ton1wQao8q9BE
Fort van BreendonkEen Belgisch fort bij Willebroek, vlakbij Antwerpen dat in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gebruikt werd als werk- en doorgangskamp. Het is het enige kamp in West-Europa dat volledig intact bleef na de oorlog.Willebroekhttps://goo.gl/maps/xDr3f5zLFVV39QEM6BE
Power Plant IM (koeltoren)Power Plant IM werd oorspronkelijk gebouwd in 1921 en toen het klaar was, was het een van de grootste kolencentrales in België. Leuk feitje, de binnenkant van deze koeltoren werd gebruikt in de film "De premier", een Belgische thriller uit 2016.Charleroihttps://goo.gl/maps/ZFKD5KMQpGXvh2F86BE
Schachtbok Koolmijn WaterscheiDe Steenkoolmijn van Waterschei was een van de zeven mijnen van het Kempens steenkoolbekken.Waterscheihttps://goo.gl/maps/MTX6jvosH5fyVsDF8BE
Gare de MontzenGebouwd door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog voor de doorvoer van goederen en oorlogsmaterieel.Blieberghttps://goo.gl/maps/qJcAhHjKsCTyftYa7BE
Salve MaterVan oorsprong een psychiatrisch ziekenhuis wat beheerd werd door een kloosterorde. Ook heeft het ziekenhuis dienst gedaan als onderdeel van een universitair ziekenhuis. Inmiddels is het al ruim 10 jaar verlaten.Bierbeekhttps://goo.gl/maps/YPn9g5crBKguLqg17BE
Skeleton FactoryDeze verlaten fabriekshal vind je in Vlaanderen. Van oorsprong werd deze fabriekshal gebruikt als drukkerij en uitgeverij. Deze locatie staat bekend om zijn prachtige murals.Genthttps://goo.gl/maps/5AZohLYvucgowMSv7BE
Charbonnage du Gouffre N10Charbonnage du Gouffre N10 was de tiende kolenput van de mijnbouwbedrijf Société des Charbonnages du Gouffre.Châtelethttps://goo.gl/maps/iP2RvMdNnfQ96LYP8BE
Charbonnage le PêchonTwee metalen schachtbokken verheffen zich boven de rijhuizen langs de Rue de Marcinelle in Charleroi. Deze locatie kent een dubieuze geschiedenis met meerdere ongevallen. Zo ook innovember 1972 waarbij zes mijnwerkers om het leven kwamen bij een mijngasexplosie 800 meter onder de grond. Pêchon is daarmee de laatste mijn in Wallonië waar een grote mijnramp plaatsvond.Charleroihttps://goo.gl/maps/NpXaaGSi59QpU1sf7BE
Militair Domein HelchterenAls je een wandeling wilt maken op het schietveld, zorg dan dat je een aanvraag instuurt. Meer informatie over Militair Domein Helchteren.Helchterenhttps://goo.gl/maps/pymbmKgV74TWWC6q9BE
Kasteel GoorhofIn februari 1999 brak op 8 plaatsen in het kasteel brand uit. Hierbij werd een groot deel van het leegstaande kasteel vernield. Ook in de nacht van 28 september 2016 ontstond opnieuw brand, waardoor op bepaalde plekken in het kasteel alleen maar de gevels overeind staan. Over de toekomst van het kasteel is nog niets bekend.Grobbendonkhttps://goo.gl/maps/sKH6vea7SmEkHAFo6BE
Preventorium DolhainOp deze locatie werden kinderen behandeld die leden aan TBC (tuberculose). In de jaren ’70 verbleven er maar liefst 150 kinderen in het sanatorium, de oude slaapzalen zijn nog duidelijk te herkennen.Brouxhttps://goo.gl/maps/YjPSCnCvQGUFXKtNABE
Cemetery off the skullOude begraafplaats met een in het oog springend grafmonument. Deze begraafplaats is meer dan 200 jaar oud.Bruggehttps://goo.gl/maps/SbVZhUEAbVRSWNfg9BE
Agnus DeiAgnus Dei is een kerk en een voormalig verzorgingstehuis geweest. Later werd deze locatie ook nog een weeshuis toen twee zusters, genaamd de Franciscan zusters het domein in bezit kregen. In 1875 was het domein in het bezit van graaf Bourcieu Montereux. Hij droeg het vervolgens in 1908 over aan de zusters, die vervolgens in 1910 de kerk stichten. De gebouwen eromheen dienen als Katholieke school. Na de eerste wereldoorlog werd het een weeshuis, en hierna werd er een verzorgingstehuis gesticht, die 38 ouderen konden huisvesten.Plombièreshttps://goo.gl/maps/iiA3EWf4G4cRcket5BE
MIL Mi-26T helikopters

De MIL Mi-26T helikopters is niet zomaar een transporthelikopter. Het is de zwaarste en sterkste helikopter die ooit in productie werd gebouwd. Deze helikopters werden gebouwd bij Rostvertol in Rostov-on-Don (intussen ook een bedrijf van Russian Helicopters). Hier werden 316 helikopters Mi-26 seriematig gebouwd.

Meer informatie over de helikopters

Bekijk ook een video van deze helikopters

Antwerpenhttps://goo.gl/maps/sRZSN1TGis6qR12K6BE
Casino van GompelHet casino van Gompel werd in 1920 gebouwd in de Biedermeierstijl. Aanvankelijk behoorde het casino tot de Glaverbel-fabriek in Gompel, maar dit werd later privaat familiebezit. In 1999 ging het casino failliet en sindsdien staat het leeg. Het werd meerdere malen met sloop bedreigd, maar is tegenwoordig beschermd omwille van zijn historische, sociaal-culturele, architecturale en industriële waarde.Gompel-BE
Steenfabriek PilsumTot 1974 stond in Pilsum een ​​grotere steenfabriek waarvan de gebouwen iets buiten de stad aan de weg richting Greetsiel nog duidelijk als ruïne te zien zijn. De steenfabriek had een eigen spoorverbinding met het ringpad. Volgens eerdere plannen zou op de plaats van de steenfabriek een hotel worden gebouwd.Pilsumhttps://goo.gl/maps/HGVUPbmTm9d2oq7F9DE
Kent SchoolEen verlaten klooster in Duitsland, ook wel St. Jozefsheim of Waldniel Hostert genaamd. Gebouwd in 1909 en bood huisvesting aan 600 mensen, voornamelijk gehandicapte kinderen. Adolf Hitler gebruikte Kent School als euthanasiecentrum waarbij zeker 512 mensen de dood vonden. Deze locatie is enkel legaal te bezoeken vanwege de aanwezigheid van camera's en beveiliging. Boek hier je bezoek aan Kent School.Schwalmtalhttps://goo.gl/maps/CnoPGzj9jrFoxNwE9DE
Zeche ZollvereinAl sinds 1986 niet meer in gebruik, maar ooit geroemd als "mooiste mijn ter wereld". De kolenmijn en het industriecomplex Zeche Zollverein zijn in 2001 benoemd to industrieel erfgoed en de enige UNESCO-werelderfgoedlocatie in het Ruhrgebied.Essenhttps://goo.gl/maps/XLycG2ziZxrogDF18DE
Camp HitfeldDeze plek staat ook wel bekend als Camp Gabrielle Petit. De voormalige Belgische legerbasis is grotendeels gesloopt, maar er staan nog redelijk wat barakken overeind. Met 43 hectare is het een groot terrein. Ongeveer een kilometer lang en 400 meter breed.Aachenhttps://goo.gl/maps/95vs5sp5aVQDYgMs6DE
LandschaftsparkIn 1902 werden dit complex en de hoogovens gebouwd door de "Rheinische Stahlwerke". Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het complex zwaar beschadigd, om vervolgens in de jaren 50 weer opgebouwd te worden. In 1985 werden de hoogovens te klein om rendabel te blijven, waarna het complex gesloten werd.Duisburg-Nordhttps://goo.gl/maps/hfQXwL2uKJdHQkXz6DE
Lost TanksAchtergebleven tanks op een voormalig oefenterrein.Aachenhttps://goo.gl/maps/twkGHLWWidq35s1G7DE
Olympisches DorfHet Olympische dorp werd gebouwd in 1933 om de atleten voor de Zomerspelen van 1936 in Berlijn te huisvesten.Elstal / Berlijnhttps://goo.gl/maps/Z8aKUYdppuAZ1sJV7DE
Löwen-Adler-KaserneIn 1935 werd in Elstal een groot militair complex gebouwd, bekend als de Löwen-Adler Kaserne. Dit nazi-militaire complex nabij Berlijn was eigenlijk niet één militaire basis, maar twee: de Adler Kaserne (Adelaarskazerne) en de Löwen Kaserne (Leeuwenkazerne).Elstal / Berlijnhttps://goo.gl/maps/A6icxRQbAWxadfds5DE
Kaserne EmmerichOude verlaten kazerne. Deze locatie wordt inmiddels al gedeeltelijk bebouwd. Wil je hier nog naartoe, dan zul je snel moeten zijn (3 november 2021).Emmerichhttps://goo.gl/maps/tyQSKiZBTfn3DTaM7DE
BinderijEen oude verlaten binderij in Gravellona Toce.Gravellona Tocehttps://goo.gl/maps/MyJUwSbC5FjNko3HAIT
MeubelfabriekEen oude verlaten meubelfabriek in Verbania.Verbaniahttps://goo.gl/maps/jQ3DkHTo4m4LV1Lc6IT
Harastølen SanatoriumEen oud sanatorium in Luster.Lusterhttps://goo.gl/maps/35nfTfurdeSXgWiS7NO
Verlaten treinstationIn 1875 in gebruik genomen als grensstation na een overeenkomst tot wijziging van het Verdrag van Frankfurt, verloor het zijn belang door de terugkeer van de Frans-Duitse grens naar zijn oorspronkelijke route en het einde van de tractiestoom waardoor het locomotiefdepot werd gesloten. Maar het was vooral de sluiting voor reizigers van de Nouvel-Avricourt-lijn naar Bénestroff, evenals de nabijheid van het naburige station Igney - Avricourt, die de sluiting in 1969 rechtvaardigden.Nouvel-Avricourthttps://goo.gl/maps/D5v1ApC8834CzJ5y7FR

👇🏻

Urbex Fotografie Podcast

Ben jij een beginnend urbexer en wil je meer weten over wat urbex fotografie is en hoe je ermee kunt starten? Luister dan mijn podcast aflevering over urbex fotografie.

(Video) Exploring an Abandoned Prison in Poland | Urbex

In deze aflevering heb ik het over:

 • Wat is urbex fotografie en waarom is het zo leuk?
 • Hoe kun je starten met urbex fotografie?
 • De ongeschreven regels van urbex fotografie
 • 5 Toegankelijke urbex locaties als beginner
 • Hoe maak je jouw urbex foto’s mooier met fotobewerking?

Urbex Fotografie Inpaklijst

Als je op pad gaat is het wel zo prettig om alles bij je te hebben. Om die reden heb ik een handige urbex inpaklijst gemaakt. Je kunt de checklist als PDF downloaden door de onderstaande link te gebruiken of lees het hele artikel – Urbex fotografie inpaklijst – Wat neem je mee?

Download de handige urbex inpaklijst als PDF

FAQs

Waar vind ik urbex locaties? ›

Geef dus vooral niet op!
 • Fort van Breendonk (België) ...
 • Zollverein in Essen (Duitsland) ...
 • Landschaftspark Duisburg-Nord (Duitsland) ...
 • Steenkoolmijn van Waterschei (België) ...
 • Spookdorp Doel (België) ...
 • Gare de Montzen (België) ...
 • Fort Chartreuse (België) ...
 • Steenkolenmijn van Hasard.
10 Dec 2018

Is urbex strafbaar? ›

Met het strafbaar stellen van kraken, zowel in Nederland als in België, is urbex dus nu feitelijk bij wet verboden, zowel in Nederland en België!

Welke lens voor urbex fotografie? ›

De meeste gebouwen zijn van binnen te donker om vanuit de hand te fotograferen. Mocht je geen statief willen meenemen, zorg dan voor een lichtgevoelige (f/1.4-1.8) lens. Maar een statief met afstandsbediening is de veiligste optie om thuis te komen met scherpe foto's. Zorg wel dat de beeldstabilisatie uit staat.

Hoe begin ik met urbex? ›

Ga eerst kijken of je foto's kunt vinden van urbex locaties die je zou willen bezoeken, vervolgens kun je kijken of de urbex naam erbij staat. Urbexers geven nooit de 'echte' naam van een locatie. Vaak vernoemen ze de locatie naar een object wat ze erin hebben gevonden, de oude locatie-eigenaar of hele andere dingen.

Welke verlaten gebouwen mag je bezoeken? ›

Verlaten gebouwen Nederland
 • Radio Kootwijk, Barneveld.
 • Het Land van Ooit, Heusden.
 • Jezuïeten Klooster St. Jozef, Valkenburg.
 • Gare de Montzen, Billeberg.
 • Spookstad Doel.
 • Mijndepot Waterschei, Genk.
 • Fort Chartreuse, Luik.
 • Fort van Breendonk, Willebroek.
4 Oct 2021

Wat is Urback? ›

Urbex is een samentrekking van het Engelse urban en exploring. Men gaat dus op pad om verlaten plekken en verweerde gebouwen te ontdekken. Met de nadruk op urban gaat het dus om steden en panden en niet om natuur aanzichten.

Waarom is urbex verboden? ›

Artikel 461- Verboden gebied

Fotgrafeer je in een verlaten pand, waarvan je niet zeker weet of dat mag, kan dit onbeldoeld een politiebezoek opleveren. Officieel is Urbex-fotografie namelijk in strijd met artikel 461 uit het Nederlandse wetboek.

Is het verboden om in een verlaten gebouw te gaan? ›

138a Sr: Hij die in een woning of gebouw, waarvan het gebruik door de rechthebbende is beëindigd, wederrechtelijk binnendringt of wederrechtelijk aldaar vertoeft, wordt, als schuldig aan kraken, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

Hoeveel is een geldboete van de vierde categorie? ›

Voor elk strafbaar feit kunt u een geldboete krijgen.
...
Strafbaar feit bepaalt hoogte boete.
CategorieMaximale geldboete in euro's
2e categorie€ 4.500
3e categorie€ 9.000
4e categorie€ 22.500
5e categorie€ 90.000
2 more rows

Wat is een Urbex shoot? ›

Wat is urban fotografie? Urban fotografie (ook wel urbex genoemd) is een vorm van fotografie bij foto's worden gemaakt van en in verlaten huizen, gebouwen en fabrieken etc. Een urban fotograaf wil de verlatenheid op de foto vast leggen, waardoor je een bepaalde lugubere sfeer creeert op de foto.

Wat is een Urbexer? ›

Urban Exploration - urbex - staat voor fotograferen in - of bij verlaten gebouwen, ziekenhuizen, fabrieken, tunnels etc.. Fotografisch zijn dit vaak zeer interessante locaties, waar je als fotograaf ongeremd kunt spelen met licht, ruimte en kleur. Het gaat vaak om gebouwen die al jaren lang leeg staan.

Is er een spookstad in Nederland? ›

In Nederland vind je niet echt spooksteden. In België, net over de grens, wel. Net boven Antwerpen ligt namelijk het stadje Doel, tot 1977 een zelfstandige gemeente met 1300 inwoners. Veertig jaar later telt het dorp meer vervallen dan bewoonde huizen en wonen er nog slechts elf gezinnen.

Waar spookt het in Nederland? ›

De engste plekken in Nederland
 • Gevangenis Gravensteen. Start je zoektocht naar de spoken in de provincie Zeeland! ...
 • Huis Binnenveld. Bezoek het beroemdste spookhuis van Nederland! ...
 • Landgoed Singraven. ...
 • De Blokhuispoort. ...
 • Kasteel Nieuw Herlaer.
26 Oct 2020

Waarom zijn er verlaten huizen? ›

Verlaten gebouwen worden vooral vanwege hun architectuur, zoals bijvoorbeeld kastelen en kerken, of uit historische interesse bezocht.

Is het legaal om naar doel te gaan? ›

Het betreden van verlaten gebouwen is vaak illegaal. In Nederland worden verlaten gebouwen vaak snel gesloopt, maar net over de grens gaat een wereld voor je open. In deze blog vind je een uitgebreid overzicht met legale urbex locaties in Europa.

Wat zijn urbex fotos? ›

Urbex fotografie is de fotografie vorm waarbij een fotograaf verlaten en niet openbare gebouwen verkent en fotografeert. Een belangrijke ongeschreven regel bij urbex fotografie, is dat je niets meeneemt van de urbex locatie.

Wat is een Urbexer? ›

Urban Exploration - urbex - staat voor fotograferen in - of bij verlaten gebouwen, ziekenhuizen, fabrieken, tunnels etc.. Fotografisch zijn dit vaak zeer interessante locaties, waar je als fotograaf ongeremd kunt spelen met licht, ruimte en kleur. Het gaat vaak om gebouwen die al jaren lang leeg staan.

Videos

1. URBEX: een VERLATEN dorp FOTOGRAFEREN | Reisfotografie | Zoom.nl
(Zoom.nl)
2. Abandoned Millionaire's Castle: Family Left Behind A Luxury Palace | Urbex
(Broken Window Theory)
3. Verlaten Sovjet spaceshuttles (Buran) in Kazachstan.
(Exploring the Unbeaten Path)
4. Found Toxic Labs in Huge Abandoned Chemical Factory - Urbex Lost Places Germany
(Broken Window Theory)
5. URBEX | Unbelievable forgotten churches in the Romanian mountains
(Exploring the Unbeaten Path)
6. CHARGED for ESPIONAGE in an Italian bunker | ABANDONED
(Exploring the Unbeaten Path)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated: 10/24/2022

Views: 6642

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.